To μεγάλο δίλλημα του Digital Marketing

To μεγάλο δίλλημα του Digital Marketing

Η κρίση που έχει επιφέρει η πανδημία έχει αναθεωρήσει μια σειρά πραγμάτων στην τουριστική βιομηχανία. Ένα από τα μεγάλα διλλήματα είναι εάν θα πρέπει μια ξενοδοχειακή επιχείρηση να διατηρήσει, διακόψει ή μειώσει τις digital marketing ενέργειες της. Και όταν αναφέρουμε digital marketing δεν αναφέρουμε μόνο την παρουσία στα social media (και δη Facebook και Instagram) καθώς αυτά αποτελούν ένα μόνο μέρος της συνολικής digital marketing στρατηγικής.

Η συνήθης πρακτική υπαγορεύει  τη μείωση εξόδων όταν καταγράφεται αντίστοιχη μείωση των εσόδων, προκειμένου να διατηρηθεί η λειτουργία μιας επιχείρησης άνω του μέσου κόστους και να συνεχιστεί η βιώσιμη πορεία της επιχείρησης στην αγορά. Συνέπεια της πανδημίας, που διανύουμε, είναι η οικονομική κρίση και η κατακόρυφη πτώση εσόδων. Θα πρέπει λοιπόν να προχωρήσουμε σε αναστολή των εξόδων για digital marketing ενέργειες;

Η απάντηση είναι σαφώς όχι!

Απαιτείται όμως η αναπροσαρμογή του τρόπου διανομής αυτού του budget.

Ενδεχομένως θα πρέπει  οι διαφημιστικές μας καμπάνιες να επανασχεδιαστούν και σε επίπεδο μέσου, μηνύματος άλλα και περιόδους που θα “τρέξει”.  Αντίστοιχα και η συνολική digital marketing στρατηγική θα πρέπει να αναθεωρηθεί προκειμένου να μεγιστοποιηθούν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η όλη προσέγγιση θα πρέπει να γίνει πιο “έξυπνη”.

Θα πρέπει να ανατεθεί σε ειδικούς συνεργάτες που διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία όλων των διαθέσιμων εργαλείων και τακτικών προκειμένου να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία και να μεγιστοποιηθεί η απόδοση της επένδυσης (ROI). Και θα φέρω ως παράδειγμα το σχεδιασμό πελάτη μας, ο οποίος την καλοκαιρινή σεζόν που μας πέρασε, άλλαξε την προσέγγιση και  κατάφερε να προσελκύσει επισκέπτες στην τουριστική επιχείρηση του. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάστηκε να γίνει επανατοποθέτηση του προϊόντος δηλαδή να αλλάξουμε το μήνυμα όπου κυρίαρχο στοιχείο ήταν η εναρμόνιση με τα πρωτόκολλα ασφαλείας και η εμπειρία διαμονής. Στη συνέχεια οι διαφημιστικές τους καμπάνες προσαρμόστικαν στα νέα δεδομένα που αφορούσαν νέες αγορές καθώς η αλλαγή του booking window. Οι μικρές αυτές αλλαγές είχαν ως αποτέλεσμα να μπορέσει να δημιουργήσει ένα ικανό αριθμό πελατών εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης.

Ανακεφαλαιώνοντας, τεκμαίρεται το συμπέρασμα ότι εν μέσω κρίσης του κορωνοϊού η επένδυση στo digital marketing της επιχείρησης θα πρέπει να συνεχιστεί με μεγαλύτερη προσοχή προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και ότι θα πρέπει οι επιχειρήσεις να σταθούν περισσότερος με δικές του δυνάμεις μειώνοντας την εξάρτηση από τους ΟΤΑ’s.

Ο Κύρος Ασφής είναι ο Managing Director της Nea Mesa Hotel and Tourism Digital Marketing Agency η οποία εξειδικεύεται στην παροχή digital marketing υπηρεσιών σε ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις που στοχεύουν στην αύξηση των απευθείας πωλήσεων και την καλύτερη δυνατή επικοινωνία τους.

 

Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να διαγραφείτε από την λίστα μας όποια στιγμή επιθυμείτε, κάνοντας κλικ στη λέξη «unsubscribe» που θα βρείτε στο κάτω μέρος όλων των email που στέλνουμε ή στέλνοντας μας e-mail στην διεύθυνση [email protected] . Περισσότερες πληροφορίες για την διαχείριση των προσωπικών στοιχείων μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας. Πατώντας στο «Εγγραφή» δίνετε την συγκατάθεση σας ότι μπορούμε να διαχειριστούμε τα στοιχεία σας για την αποστολή των νέων μας.

Χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp για την αποστολή των ηλεκτρονικών μας νέων (newsletter). Πατώντας στο «Εγγραφή» δίνετε την συγκατάθεση σας να προωθηθούν τα στοιχεία σας στο MailChimp για να χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τους Όρους Χρήσης της συγκεκριμένης πλατφόρμας.