FAQ & Συντήρηση Προϊόντων

Ποιο είναι το πλεονέκτημα των κρεβατοστρωμάτων;

Το κρεβατόστρωμα, όπως λέει κι η λέξη, αποτελείται από ένα κρεβάτι (απλή ξύλινη βάση) και ένα στρώμα, τα οποία περιέχονται σ’ ένα σώμα.
Υπάρχει, ωστόσο, μια, βασική διαφορά μεταξύ του κρεβατοστρώματος και ενός απλού κρεβατιού που έχει επάνω του ένα στρώμα: η εργονομική βάση (ergo-base), η οποία τοποθετείται στο κατώτατο σημείο της βάσης, κάτω απ’ όλα τα υλικά του στρώματος, που περιέχει το κρεβατόστρωμα και αποτελεί καινοτομία της COCO-MAT. Η εργονομική βάση (ergobase) αποτελείται από τάβλες ευκαλύπτου και τεμάχια συμπαγούς φυσικού καουτσούκ. Οι τάβλες έχουν πλάτος 6 εκ., πάχος 1 εκ. και μήκος ανάλογο προς το πλάτος του κρεβατιού. Στηρίζονται πάνω σε τέσσερεις υφασμάτινες θήκες-ζώνες, οι οποίες “τρέχουν” παράλληλα με το μήκος του κρεβατιού και περιέχουν “πέλματα” φυσικού καουτσούκ.
Η ergo-base τοποθετείται μέσα στη βάση του κρεβατοστρώματος και πολλαπλασιάζει την ελαστικότητα των υλικών, καθιστά το κρεβάτι απύθμενο και δεν επιτρέπει σε οποιοδήποτε σώμα, οποιουδήποτε βάρους να φθάσει στη βάση τού κρεβατιού.

Το κρεβατόστρωμα έχει φερμουάρ;

Ναι. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται διαφάνεια & πρόσβαση στο εσωτερικό και πιο εύκολη συντήρηση.

Μπορώ να επιλέξω ύφασμα για το κάλυμμα του κρεβατοστρώματος και του κεφαλαριού και πόδια για το κρεβατόστρωμα;

Όλα τα κρεβατοστρώματα και τα κεφαλάρια μπορεί να ντυθούν με υφασμάτινο κάλυμμα αφαιρόυμενο και πλενόμενο, σε διάφορα σχέδια και χρώματα, ώστε να μην λερώνεται το ύφασμα της επένδυσής τους.
Το κρεβατόστρωµα στηρίζεται σε πόδια, ξύλινα ή µεταλλικά, διαφόρων µεγεθών και σχεδίων, τα οποία είναι βιδωτά και αφαιρούνται εύκολα, ώστε να µπορεί ο χρήστης να τα αλλάξει, όποτε θελήσει. Επίσης, διατίθεται ικανοποιητική ποικιλία από ρόδες.

Τι χρειάζεται να γνωρίζω για τη συντήρηση του στρώματός μου;

Το στρώμα πρέπει να γυρίζεται κατά τέτοιο τρόπο ώστε το επάνω μέρος (προσκέφαλο) να έρχεται στη θέση του κάτω μέρους (ποδαρικό) και το αντίστροφο, κάθε έξι μήνες. Επίσης πρέπει να αναποδογυρίζεται κάθε έξι μήνες ή και συχνότερα, για να αναζωογονούνται τα υλικά του. Στα διπλά στρώματα, η ραφή τού εσωτερικού καλύμματος πρέπει να είναι πάντοτε στην άνω πλευρά.
Το στρώμα δεν πρέπει να εκτίθεται, χωρίς κάλυμμα, στον ήλιο, διότι το φυσικό καουτσούκ αποπολυμερίζεται και κονιοποιείται. Επιπλέον, πρέπει να προφυλάσσεται από το νερό, τον ιδρώτα ή οποιοδήποτε άλλο υγρό.
Αν χρειαστεί να αποθηκευτεί, επιβάλλεται να τοποθετηθεί στηριζόμενο στη μία από τις μεγάλες πλάγιες πλευρές του. Ποτέ όρθιο, διότι καμπυλώνει και φθείρεται.

Παρακάτω θα βρείτε αναλυτικά ακόμα περισσότερες και λεπτομερείς πληροφορίες για τη σωστή χρήση των προϊόντων ύπνου COCO-MAT για να κρατήσετε το επίπεδο ποιότητας ύπνου, υψηλό αλλά και να αυξήσετε και το χρόνο ζωής των στρωμάτων και λευκών ειδών COCO-MAT.

Τα καλύμματα των στρωμάτων πλένονται;

Πλένονται στο πλυντήριο, στους 40°C, χωρίς στύψιμο και στεγνώνουν σε σκιερό, αεριζόμενο χώρο. Επίσης, είναι σκόπιμο, πριν στεγνώσουν εντελώς, να τεντώνονται, ώστε να μειώνονται οι πιθανότητες συρρίκνωσής του.

Μυρίζουν τα στρώματα;

Όπως όλα τα φυσικά υλικά, έτσι και τα δικά μας αναδίδουν, για ένα μικρό χρονικό διάστημα, τη δική τους, ελαφριά μυρωδιά, η οποία είναι, φυσικά, αβλαβής, αλλά και φθίνουσα.

Τα στρώματα έχουν ακάρεα;

Όσον αφορά, ιδιαιτέρως, στα ακάρεα, που εξελίσσονται σε υπ’ αριθµόν ένα παράγοντα πρόκλησης αλλεργιών στην εποχή µας, πρέπει να τονιστεί το εξής: εφ’ όσον τα καλύµµατα των στρωµάτων πλένονται, ο λόγος για ύπαρξη ακάρεων δεν υφίσταται.

Γιατί χρησιμοποιείτε φερμουάρ στα στρώματα;

Τα καλύμματα των στρωμάτων διαθέτουν περιμετρικό φερμουάρ ώστε να αφαιρούνται εύκολα αλλά και για λόγους διαφάνειας να µπορεί δηλ. ο καταναλωτής να βλέπει, ανοίγοντάς το, τι περιέχει το στρώµα.

Τι προσφέρει το ανώστρωμα;

Το ανώστρωμα συμπληρώνει την υποστήριξη που παρέχει το στρώμα, «γεμίζοντας» τα ελαφριά και καμπύλα τμήματα του σώματος (πόδια, χέρια, αυχένας, οσφυϊκή χώρα), τα οποία δεν μπορεί το στρώμα να καλύψει.
Επιπλέον, απομακρύνει το σώμα από την άκαμπτη βάση τού κρεβατιού, προσφέροντας μεγαλύτερη ελαστικότητα και συμβάλλοντας στη σωστή κυκλοφορία τού αίματος.
Τέλος, αποτελεί την ιδανική ασπίδα προστασίας τού στρώματος, αυξάνοντας έτσι το προσδόκιμο της ζωής του.

Μπορώ να πάρω μόνο το ανώστρωμα και να το βάλω πάνω στο στρώμα που έχω;

Ναι, αν το στρώμα είναι σε καλή κατάσταση, δηλ. αν δεν έχει λακκούβες ή εξογκώματα.

Από ποιους παράγοντες εξαρτάται η επιλογή του μαξιλαριού;

Το µαξιλάρι είναι το στρώµα της κεφαλής και του αυχένα. Κι όπως το στρώµα έτσι και το µαξιλάρι πρέπει να είναι ορθαυχενικό, να υποστηρίζει, δηλαδή, τον αυχένα και το κεφάλι µε τέτοιον τρόπο, ώστε αυτά να µην παρεκκλίνουν από τη φυσική (ορθή) τους στάση. Όταν π.χ. είµαστε ξαπλωµένοι ανάσκελα σε ένα στρώµα πρέπει το µαξιλάρι να συγκρατεί το κεφάλι και τον αυχένα µας στη στάση που έχουν αυτά όταν είµαστε όρθιοι.
Για να γίνει αυτό πρέπει το µαξιλάρι να έχει το ύψος που χρειάζεται για να “γεµίσει” το κενό που υπάρχει µεταξύ του στρώµατος και της καµπύλης του αυχένα. Αν το µαξιλάρι είναι ψηλότερο, το κεφάλι θα κλίνει προς τα εµπρός, µε συνέπεια να τεντώνονται οι 7 αυχενικοί σπόνδυλοι και, σιγά-σιγά, να προξενούνται πόνοι στην ευρύτερη περιοχή.
Κυρίαρχη σηµασία για την επιλογή του µαξιλαριού έχει η σωµατοδοµή µας. Ένα ογκώδες π.χ. αντρικό σώµα έχει ανάγκη ψηλότερου µαξιλαριού απ’ αυτό που χρειάζεται µια µικρόσωµη γυναίκα ή ένα παιδί. Αυτός είναι ο λόγος που η COCO-MAT διαθέτει µεγάλη ποικιλία µαξιλαριών όχι µόνο ως προς το υλικό αλλά και ως προς το ύψος τους.Βεβαίως, βασικό ρόλο στην υποστήριξη του αυχένα παίζει και το στρώµα. Σε ένα σκληρό και άκαµπτο στρώµα π.χ., χρειαζόµαστε “περισσότερο” µαξιλάρι απ’ ότι χρειαζόµαστε σε ένα ελαστικό στρώµα. ∆εν είναι λίγοι οι άνθρωποι που όταν ξαπλώνουν σε σκληρό στρώµα, είτε στην πλάγια, είτε στην ανάσκελη στάση, περνάνε το χέρι τους κάτω απ’ το µαξιλάρι τους.

Τι πρέπει να γνωρίζω για τη συντήρηση του μαξιλαριού μου;

Τα μαξιλάρια κατασκευάζονται:
Α. από νιφάδες φυσικού καουτσούκ
Β. από πούπουλο
Γ. από συνδυασμό των δυο υλικών
Δ. από μαλλί
Τα μαξιλάρια με φυσικό καουτσούκ έχουν φερμουάρ προκειμένου να ρυθμίζεται η ποσότητα του υλικού και δεν πλένονται. Τα μαξιλάρια με πούπουλο απευθύνονται κυρίως σε βραχύσωμους ανθρώπους και πλένονται στο πλυντήριο στους 30ο C.

Ποια υλικά χρησιμοποιείτε;

Ενδεικτικά, μερικές πρώτες ύλες που αποτελούν τη βάση της παραγωγής για τα προϊόντα της COCO-MAT είναι:
• Φυσικό καουτσούκ: ο χυμός του δέντρου, που ονομάζεται HEVEA, μετά από κατάλληλη επεξεργασία μετατρέπεται σε ένα αφρώδες στρώμα φυσικού καουτσούκ. Σημειωτέον, πως το ποσοστό καθαρότητας του φυσικού καουτσούκ είναι υψηλό, γεγονός που αποτελεί βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
• Κοκοφοίνικας: οι ίνες που περιβάλλουν την καρύδα μετά από κατάλληλη επεξεργασία συνδυάζονται με φυσικό καουτσούκ ώστε να δημιουργηθεί ελαστικός κοκοφοίνικας.
• Αλογότριχα: συμβάλλει στη ρύθμιση της υγρασίας.

Γιατί να διαλέξω στρώμα από φυσικά υλικά και όχι από ελατήρια;

Τα στρώματα χωρίς ελατήρια, υπερέχουν συγκριτικά µε αυτά που περιέχουν ελατήρια διότι:
• Οι φυσικές πρώτες ύλες παρέχουν οµοιογενή, ισοµετρική υποστήριξη στο σώµα. Τα ελατήρια παρέχουν διαφορετική υποστήριξη στις ενώσεις τους απ’ ότι στη µέση τού καθενός ξεχωριστά.
• ∆εν περιέχουν καµία πηγή θορύβου. Τα ελατήρια, µολονότι ενδεδυµένα µε βαµβακερό ύφασµα, κατασκευάζονται από ατσάλι και φέρουν την πιθανότητα να παράγουν θόρυβο.
• Έχουν µεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Η αντοχή στο χρόνο, όχι απλώς και µόνο των φυσικών υλικών, αλλά κυρίως των ιδιοτήτων τους (ελαστικότητα, επαναφορά) είναι µεγαλύτερη από την αντοχή του ελατηρίου, διότι στα φυσικά υλικά υπάρχουν εκ φύσεως οι ιδιότητες αυτές, ενώ στα ελατήρια είναι τεχνητές. Επίσης, τα φυσικά υλικά έχουν µεγαλύτερη αντοχή και στη σκληρή ή κακή ή απρόσεχτη χρήση.
• ∆εν παράγουν µαγνητικό πεδίο. Κάθε είδος µετάλλου παράγει, έστω και ελάχιστο, µαγνητικό πεδίο.

Τι διαφορα εχει το φυσικό καουτσούκ από το memory foam?

Το φύλλο φυσικού καουτσούκ, που χρησιμοποιεί η COCO-MAT, προέρχεται από το χυμό του δέντρου HEVEA, ο οποίος, μετά από κατάλληλη επεξεργασία, μετατρέπεται σε ένα αφρώδες φύλλο φυσικού καουτσούκ και ως φυσικό υλικό διαθέτει τέλεια ελαστικότητα.

Γιατί χρησιμοποιείτε ελαστικό κοκκοφοίνικα;

Ο κοκκοφοίνικας μορφοποιείται σε φύλλα και, καθώς οι ίνες του ψεκάζονται με φυσικό καουτσούκ αποκτά επιπλέον ελαστικότητα.

Γιατί το στρώμα πρέπει να είναι ελαστικό και όχι σκληρό ή μαλακό;

Για να ξεκουράζεται το ανθρώπινο σώµα πρέπει να εκµηδενίζονται οι µυϊκές συσπάσεις, χωρίς, συγχρόνως, να αλλοιώνεται το φυσικό σχήµα του. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει ολόκληρο το σώµα να υποστηρίζεται από το στρώµα, να “γεµίζει” µε υλικό κάθε σηµείο του. Να προσαρµόζεται, δηλαδή, το στρώµα πάνω στο σχήµα τού σώµατος και όχι το αντίθετο.
Το σκληρό στρώμα, όντας άκαµπτο, δεν µπορεί να “ακολουθήσει” τις καµπύλες του σώµατος και να προσαρµοσθεί σ’ αυτές. Έτσι, τα μέρη του σώματος που έχουν έντονες καµπύλες, ή είναι πολύ ελαφριά (αυχένας, οσφυική χώρα, πόδια, χέρια) µένουν ανυποστήρικτα, κενά.
Το ελαστικό στρώµα είναι το κατάλληλο στρώµα για την πλήρη υποστήριξη του σώµατος, διότι προσαρµόζεται ακριβώς στο σχήµα του.

Ποιο είδος ξύλου χρησιμοποιείτε για τα έπιπλά σας;

Τα έπιπλα της COCO-MAT κατασκευάζονται από ξύλο δρυός.

Πώς πλένονται τα προϊόντα που έχουν πούπουλο;

Όλα τα πουπουλένια προϊόντα πλένονται στο πλυντήριο στους 30οC, ιδανικά προσθέτοντας 2-3 μπαλάκια του τένις. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στο στέγνωμα: θα πρέπει να τοποθετηθούν σε επίπεδη επιφάνεια, σε σκιερό μέρος. Σε αντίθετη περίπτωση το πούπουλο θα συγκεντρωθεί στο κάτω μέρος και δε θα στεγνώξει επαρκώς.

Που φτιάχνετε τα στρώματα σας;

Η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στη Βιομηχανική Περιοχή της Ξάνθης, όπου τα προϊόντα της εταιρείας παράγονται σε εργοστάσιο συνολικής έκτασης 123.000 μ2, με κτιριακές εγκαταστάσεις 25.000 μ2.

Μπορώ να παραγγείλω στρώμα με διαφορετικές διαστάσεις από τις συνηθισμένες;

Τα στρώματα, κρεβατοστρώματα και ανωστρώματα μπορούν να κατασκευαστούν σε όλες τις διαστάσεις µήκους και πλάτους.

Γιατί δεν κατασκευάζεται το διπλό στρώμα μονοκόμματο;

Τα δύο (εσωτερικά) καλύµµατα των στρωμάτων είναι ενωµένα µε µια ραφή, στη µια πλευρά τού µήκους τους. Πάνω από αυτά τοποθετείται το δεύτερο (εξωτερικό) κάλυµµα, που είναι ενιαίο (µονοκόµµατο). Έτσι, τα στρώµατα λειτουργούν ανεξάρτητα, χωρίς, ωστόσο, να έχουν κενό µεταξύ τους:
α) Για να μην επηρεάζει το ένα σώμα, με το βάρος του, ή με τις κινήσεις του, το άλλο.
β) για να είναι ευκολότερος ο χειρισμός του (στις μεταφορές, στην αφαίρεση των καλυμμάτων, στο αναποδογύρισμά του, κλπ.).

Εάν έχω δικό μου κρεβάτι, ποιες προϋποθέσεις θα πρέπει να έχει η βάση για να υποστηρίζει σωστά ένα στρώμα COCO-MAT;

Το στρώμα πρέπει να τοποθετείται σε βάση που επιτρέπει τον αερισμό του. Οι σανίδες στις οποίες στηρίζεται, πρέπει να είναι ευθύγραμμες, σταθερές, πάχους άνω των 2 εκ. και με απόσταση μεταξύ τους 5-7 εκ. Αντενδείκνυται η υποστήριξη του στρώματος από ενιαίες επιφάνειες (κόντρα πλακέ, πάτωμα, κ.λπ.) που δεν έχουν κενά, διότι το στρώμα δεν αερίζεται επαρκώς.

Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να διαγραφείτε από την λίστα μας όποια στιγμή επιθυμείτε, κάνοντας κλικ στη λέξη «unsubscribe» που θα βρείτε στο κάτω μέρος όλων των email που στέλνουμε ή στέλνοντας μας e-mail στην διεύθυνση [email protected] . Περισσότερες πληροφορίες για την διαχείριση των προσωπικών στοιχείων μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας. Πατώντας στο «Εγγραφή» δίνετε την συγκατάθεση σας ότι μπορούμε να διαχειριστούμε τα στοιχεία σας για την αποστολή των νέων μας.

Χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp για την αποστολή των ηλεκτρονικών μας νέων (newsletter). Πατώντας στο «Εγγραφή» δίνετε την συγκατάθεση σας να προωθηθούν τα στοιχεία σας στο MailChimp για να χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τους Όρους Χρήσης της συγκεκριμένης πλατφόρμας.